Neurochirurgie Timișoara

Clinica de Neurochirurgie din Timișoara este un centru regional în care se rezolvă patologia cerebrală și spinală, tumorală, vasculară și traumatică, la adulti și copii. Totodată este un centru de pregatire universitar și postuniversitar.

Abonati-va la newsletter

Clinica de Neurochirurgie din Timisoara este un centru regional in care se rezolva patologia cerebrala.


Clinica de Neurochirurgie Timisoara pretuieste si respecta intimitatea ta. Pentru mai multe informatii, citeste Politica de confidentialitate.

Despre noi

Clinica de Neurochirurgie din Timișoara este un centru regional în care se rezolvă patologia cerebrală spinală, tumorală, vasculară, malformativă și traumatică la adulți și copii. Tot odată este un centru important pentru neurochirurgie funcțională. În aceelași timp, este și un centru de pregătire universitar și postuniversitar.

"Ce este o secție de Neurochirurgie? Un lăcaș spitalicesc în care suferința atinge limitele suportabilului, un coșmar al deznădejdii, foarte adesea o trambulină spre eternitate, un spațiu în care se desfășoara adevarate drame personale sau familiale, o întrerupere a vieții sau a cursului normal al acesteia. Imprevizibilul domină evoluția normală a bolilor - este greu și dezolant să lucrezi într-un astfel de serviciu. Sintagme ca dăruire, atașamentul față de bolnav, devin banale, lemn-lingvistic, stupidități. Timișoara avea nevoie de un astfel de serviciu de alinare a suferinței umane", spune într-o lucrare Conf. Dr. Constantin Costea.

În anul 1955 se înființează prima secție de neurochirurgie din Timișoara și din vestul țării, în incinta actualului Spital Municipal din Timișoara, sub conducerea Conf. Dr. Vasile Miclăuș. Acolo se fac primele operații.

La începutul anului 1974, Secția de Neurochirurgie se mută în Spitalul Clinic Județean. Secția este condusă în continuare de Conf. Dr. V. Miclăuș, având 50 de paturi și două săli de operație. Evident, începuturile neurochirurgiei din Timișoara sunt marcate de personalitatea Conf. Dr. V. Miclăuș, care a avut intenția și a reușit parțial, să creeze o școală de neurochirurgie. A avut o activitate științifică bogată, peste 100 de lucrări științifice publicate sau prezentate.

A introdus procedee operatorii originale cum sunt:

A imaginat și construit un dispozitiv medical pentru menținerea la temperatura constantă a serului fiziologic în timpul operației, cupola de oxigen intraoperator, protecția pansamentelor bolnavilor agitați, prin aplicarea de mânuși speciale. Invenția cea mai importantă o reprezintă aparatul stereotaxic craniocerebral (model I si II). În acea perioadă a realizat primul film neurochirurgical din România "Tractotomia bulbară" vizionat la "Zilele medicale".

Activitatea științifică i-a fost recunoscută prin următoarele ordine și medalii:

  1. Meritul Sanitar, decorația Republicii Populare Coreeană pentru activitatea medicală depusă în misiunea sanitară R.P. Coreea 1953-1954;
  2. Ordinul Muncii, clasa a III-a, acordat de prezidiul Marii Adunări Naționale, Decret nr. 86 din 16 februarie 1957 pentru activitatea medicală sanitară;
  3. Steaua Republicii, clasa a V-a, acordată de prezidiul Marii Adunări Naționale, Decret nr. 613 din 30 decembrie 1957;
  4. Medic emerit.

Cu toate acestea, după 7 ani, conducerea Facultății de Medicină și Farmacie din Timișoara, desființează disciplina de neurochirurgie.

După moartea prematură a Conf. Dr. V. Miclăuș (12 decembrie 1977), șefia secției este preluată de Dr. Nicolae Borzan. Acesta va menține standardele ridicate ale secției pentru următorii 10 ani. Doctor în Știinte Medicale, titlu obținut în 1975, formează noua generație de neurochirurgi, și anume: Dr. Ladislau Hess, Dr. Constantin Costea, Dr. Andrei Petru Goga, Dr. Horia Prundeanu, Dr. Aurean Băcean. În această perioadă, Dr. Horia Pleș și Dr. Adrian Franțescu, medici specialiști, se adaugă echipei neurochirurgicale.

Din 1988, conducerea Secției de Neurochirurgie a fost preluată de Dr. Constantin Costea, medic specialist la acea dată. Pregătirea în specialitate s-a efectuat în Timișoara, avându-l ca mentor pe Conf. Dr. V. Miclăuș. Profitând și de schimbarea situației politice din țara noastră, Dr. Constantin Costea și-a propus modernizarea secției de Neurochirurgie, insistând pe îmbunătățirea tehnicilor chirurgicale și, mai ales, pe introducerea tehnicilor de microchirurgie în abordarea întregii patologii neurochirurgicale. A dat mână liberă dezvoltării următoarelor generații de neurochirurgi: Dr. Mihai Cristian Nuță, Dr. Dan Negoescu, Dr. Stanca Mihaela Pleș, Dr. Adrian Sora, Dr. Daniel Costea, Dr. Marius Sorin Hanăș, Dr. Nicolae Lupa, Dr. Liviu Groza, Dr. Diana Beck, Dr. Marcel Alexandru Angelescu, Dr. Alghabaghbi Mohammad.

În 1992, Dr. Constantin Costea a reușit reînființarea Disciplinei de Neurochirurgie din cadrul UMF V. Babeș Timișoara. În această perioadă introduce mai multe tehnici operatorii noi: microanastomoza vasculară extra-intracraniană și endarterectomia carotidiană.

La sfârșitul anului 2010, șef de secție devine Dr. Horia Pleș. Acesta preia o secție cu 60 de paturi și 3 săli de operație, dar într-un spațiu total inadecvat activității neurochirurgicale. Dr. Horia Pleș și Dr. Adrian Franțescu au fost singurii neurochirurgi care au făcut pregătirea neurochirurgicală timp de 5 ani în centrul universitar București, sub îndrumarea Prof. Dr. Constantin Arseni. La venirea celor 2 neurochirurgi în Timișoara, s-a introdus tratamentul chirurgical al hidrocefaliei interne, și anume drenajul ventriculo-cardiac, ulterior trecându-se la drenajul ventriculo-peritoneal. Abordul anterior pentru fracturile coloanei cervicale practicat deja în Timișoara înainte de 1988, devine rutină prin contribuția celor 2 doctori. În 11 aprilie 1994 se abordează pentru prima data in Timisoara, anevrismul cerebral, tehnică operatorie introdusa de Dr. Horia Pleș, după un stagiu de pregătire din Olanda. Prima operație s-a efectuat cu ajutorul lupelor operatorii, saltul tehnic fiind realizat odată cu achiziționarea microscopului operator de către Universitatea de Medicină și Farmacie “Victor Babeș” din Timișoara. Cliparea anevrismului cerebral a devenit o rutină în prezent, efectuându-se între 80-100 de intervenții operatorii într-un an.

După anul 2000 s-a simțit nevoia introducerii instrumentației în cadrul chirurgiei spinale. Dr. Dan Negoescu, actual medic primar neurochirurg, a fost orientat încă din timpul rezidențiatului spre această supraspecialitate, de către Dr. Horia Pleș. Activitatea doctorului Dan Negoescu se desfășoară în prezent în incinta Spitalului Premiere din Timișoara din anul 2017. Prima intervenție de neurochirurgie spinală a avut loc în 2004, la Casa Austria, fiind efectuată tot de către Dr. Dan Negoescu. În prezent, la Casa Austria lucrează Dr. Cristina Mihoc și Dr. Sebastian Leuce. Începând cu anul 2011, chirurgia spinală se practică și în cadrul Secției de Neurochirurgie a Spitalului Județean de Urgență din Timișoara, principalii operatori fiind Dr. Marcel Angelescu și Dr. Sorin Hanăș.

Abordarea lojei selare prin abord transsfenoidal a fost o dorință mai veche a Dr. Horia Pleș. S-a reușit realizarea acestei la începutului anului 2012, după achiziționarea tuturor instrumentelor necesare și după efectuarea de către Dr. Sorin Hanăș a unui stagiu de pregătire la București.

O procedură neurochirurgicală minim invazivă, și anume endoscopia cerebrală, este efectuată de către Dr. Daniel Costea. De la înființare și până în prezent, estimăm efectuarea a peste 60.000 de intervenții operatorii, în ultimii ani ajungându-se la 1300 de operații pe an.

Încă de la început, activitatea științifică a fost destul de bogată. S-au publicat și comunicat peste 500 de lucrări. Sunt publicate 17 cărți, 20 de capitole de carte, începutul fiind făcut de către Conf. Dr. V. Miclăuș cu cartea intitulată "Sistemul nervos în diagrame" și subintitulată "Multum in parvo", lucrare ce apare postmortem în 1978, sub egida Editurii Medicale.

În 1992 se înființează Societatea de Neurologie Chirurgicală din Timișoara, primul președinte fiind Conf. Dr. Constantin Costea. Societatea a editat Revista Neurologia Medico-chirurgicală, redactor șef Dr. Horia Pleș. Tot la Timisoara, în perioada 2000-2009, este editată și Revista Societății Române de Neurochirurgie (Romanian Neurosurgery), avându-l ca redactor șef tot pe Dr. Horia Pleș, care în prezent este membru în Emeritus Editorial Board al Revistei Romanian Neurosurgery. Începând cu anul 2018, Dr. Horia Pleș a fost ales Președintele Societății Române de Neurochirurgie, fiind ulterior votat până în 2023. Anul 2020 a fost înghețat datorită pandemiei.

Clinica de Neurochirurgie din Timișoara a organizat două conferințe naționale cu participare internațională în 1994 și 2004, la fiecare ediție fiind prezenți peste 20 de profesori din străinătate. În perioada 1999-2007, Clinica de Neurochirugie a organizat anual cursuri francofone de neuroradiologie intervențională și științe neurologice. De fiecare dată cursurile s-au bucurat de succes.

Activitatea Clinicii de Neurochirurgie din Timișoara a fost recunoscută pe plan național prin faptul că Dl. Conf. Dr. Constantin Costea a fost vicepreședinte al Societății Române de Neurochirurgie. Conf. Dr. Constantin Costea a fost membru în Comisia de Neurochirurgie al Ministerului Sănătății, ulterior și Dr. Horia Pleș a deținut aceste funcții din 2012.

La nivel local, Conf. Dr. Costea Constantin a fost vicepreședinte al Colegiului Medicilor și membru în Consiliul de Administrație al Spitalului Clinic Județean de Urgență Timișoara. Actual Dr. Horia Pleș este președintele Comisiei de Disciplină al Colegiului Medicilor Timiș, din 2011 până în prezent.

Colectivul Clinicii de Neurochirurgie face parte din multiple societăți științifice interne și internaționale, Dr. Horia Pleș fiind primul neurochirurg ce profesează în țară, membru al Congresului American de Neurochirurgie. Recunoașterea pe plan internațional se reflectă prin faptul că Dr. Horia Pleș face parte din Comitetul Executiv al Federației Mondiale de Neurochirurgie din 2009. Toți doctorii Secției de Neurochirurgie participă activ la conferințe și cursuri interne și internaționale.

Nu în ultimul rand, trebuie amintite cercetările medicale internaționale la care a participat echipa de medici neurochirurgi, și anume STICH II Lobar, STITCH Trauma, CENTER-TBI, Crash 3 și TOP SAT 2. Pentru aceste studii, Clinica de Neurochirurgie a primit diploma de cei mai buni recrutori din Europa, recunoscându-se astfel efortul depus.

Dacă condițiile o să ne permită, Clinica de Neurochirurgie Timișoara va rămâne în rândul serviciilor de prestigiu din România.