Neurochirurgie Timișoara

Clinica de Neurochirurgie din Timișoara este un centru regional în care se rezolvă patologia cerebrală și spinală, tumorală, vasculară și traumatică, la adulti și copii. Totodată este un centru de pregatire universitar și postuniversitar.

Abonati-va la newsletter

Clinica de Neurochirurgie din Timisoara este un centru regional in care se rezolva patologia cerebrala.


Clinica de Neurochirurgie Timisoara pretuieste si respecta intimitatea ta. Pentru mai multe informatii, citeste Politica de confidentialitate.

Noutati

Operații pe creier în vreme de pandemie. O „expediție" a dr. Horia Pleș împreună cu echipele medicale

Septembrie 2020

Peste 30 de grade în sala de operații a Spitalului Județean „Pius Brînzeu” din Timișoara! Pe masa de operație, un bărbat de 54 de ani, confirmat cu COVID-19. Dar, mai ales, în pericol de a-și pierde viața în urma unui anevrism cerebral rupt cu hemoragie subarahnoideană. Echipa de la Neurochirurgie, condusă de conf. dr. Horia Pleș, intră în sală așa cum ar intra într-o capsulă de vehicul cosmic cosmonauții ce pleacă spre stele.

Cu câteva mari diferențe însă. Dacă, în cazul cosmonauților, confortul termic este unul perfect, medicii și personalul sanitar ce pornesc în această expediție de salvare a unui om vor înfrunta, în cele trei ore de intervenție condiții aproape insuportabile: nu doar temperatura și transpirația ce curge nemiloasă cât, mai ales, lupta cu o concentrare aparte.

 

Da, acești oameni vor traversa un deșert fiindcă aerul condiționat nu poate fi folosit. Fiindcă personalul medical îmbracă, peste costumul obișnuit pentru sala de operații, un combinezon cu glugă, iar cei care intervin operator își mai adaugă un halat steril. Iar ca izolarea să fie completă, peste încălțămintea obișnuită de sală de operație se aplică două perechi de botoși. Evident, măști FPP2 sau FPP3, iar pentru ochi, ochelari de protecție sau vizieră.

În timpul intervenției operatorii nu intră și nu iese nimeni din sala de operație. Din cauza celor trei perechi de mânuși coordonarea instrumentelor este mai dificilă, iar transpirația ce se adună în botoși sau cizme ajunge și la câte jumătate de litru. (Instantaneu după operație: în jurul brancardierului Alin Morcan, se făcuse o adevărată baltă.) Iar operația de anevrism cerebral e foarte dificilă fiindcă microscopul operator nu permite folosirea vizierei și nici a ochelarilor de protecție.

Dincolo însă de excepționalul unei asemenea intervenții se află realitatea de fiece zi, aici, la secția de Neurochirurgie condusă de dr. Horia Pleș: operația pacienților infectați cu SARS COV-2 este rutină în Clinica de Neurochirurgie din Timișoara. Toți medicii primari și rezidenții au efectuat astfel de intervenții operatorii.

Echipa operatorie: Dr. Horia Pleș, Bogdan Mariș (medic rezident), Daniela Almăjan, (asistentă), Ancuța Floare (infirmieră), Alin Morcan (brancardier); Echipa de anesteziști: Dr. Anelore Gruneanțu, asistent Alexandra Boruga, alături de medicii rezidenți Samir Rimawi și Dan Nadaban.

« Inapoi la noutati