Neurochirurgie Timișoara

Clinica de Neurochirurgie din Timișoara este un centru regional în care se rezolvă patologia cerebrală și spinală, tumorală, vasculară și traumatică, la adulti și copii. Totodată este un centru de pregatire universitar și postuniversitar.

Abonati-va la newsletter

Clinica de Neurochirurgie din Timisoara este un centru regional in care se rezolva patologia cerebrala.


Clinica de Neurochirurgie Timisoara pretuieste si respecta intimitatea ta. Pentru mai multe informatii, citeste Politica de confidentialitate.

Noutati

Hernie de disc, tratata fara bisturiu. Tehnica PLDD (Percutaneous laser disk decompression)

Decembrie 2015

 

Operatiile de hernie de disc, cu laser, realizate la Timisoara, au trezit interesul multor persoane care au afectiuni lombare sau apartinatorilor acestora.

Acestia au adresat, prin intermediul comentariilor, mai multe intrebari. Cele mai importante sunt: cat costa interventia si care este criteriul de selectie al pacientilor. Doctorul Horia Ples, seful Sectiei de Neurochirurgie a Spitalului Clinic Judetean de Urgenta Timisoara, vine cu lamuriri, in acest sens.

“Dupa primele interventii operatorii facute la Clinica de Neurochirurgie Timisoara, asa cum este normal, au aparut si primele intrebari. Foarte multa lume a sunat si atunci doresc sa fac cateva precizari. Deci, aceasta decomprimara discala percutana, cu ajutorul undei laser,  este o operatie minim-invaziva. Practic, postoperator, pacientul prezinta o intepatura de ac. Se face printr-un trocar. Acest trocar este un ac putin mai gros, pe unde se introduce fibra laser si se vaporizeaza discul. Postoperator nu se observa nimic. Daca nu cauti cu mare atentie, nici nu vezi pe unde s-a facut interventia operatorie. Acest lucru are mare importanta, pentru ca pacientul vine, sta cateva ore in spital si poate sa plece, in maximum 24 de ore. Trebuie specificat ca aceasta metoda nu inlocuieste procedura clasica operatorie sau procedura operatorie deschisa. Trebuie sa ne gandim asa. Daca la mana mea stanga avem pacienti cu dureri de spate si picior, deci o boala discala care se amelioreaza la tratament conservator… ce inseamna tratament conservator?

Tratament cu medicamente, acupunctura, fizioterapie, gimnastica medicala, sunt mai multe metode si la mana mea dreapta avem, evident, hernia de disc, care nu se amelioreaza la tratament conservator si la care trebuie intervenit operator, se constata undeva o zona de mijloc, unde pacientul are dureri de spate, are cateodata si dureri de picior, nici nu este o hernie adevarata, ca sa se poata interveni sau sa necesite interventia operatorie deschisa, dar nici, aceasta simptomatologie nu cedeaza la tratamentul conservator. Aceasta nisa, aceasta zona de mijloc este acoperita de aceasta interentie, aceasta decomprimare a discului cu ajutorul undei laser.

Ce se intampla practic?

Ce se intampla practic? Pacientul trebuie sa vina, ca la orice boala, trebuie sa vina in consult, cu o investigatie la nivelul coloanei lombare, respective o investigatie prin rezonanta magnetica. Sigur ca da, se poate folosi si computer tomograf, dar mai corect, si noi suntem obisnuiti cu investigatia prin rezonanta magnetica si atunci medicul chirurg, care are in mana tot armamentarim acesta care se foloseste in tratamentul pacientului, medicul neurochirurg hotaraste: trimite pacientul in continuare la tratamentul conservator, trebuie intervenit operator. Cum? Cu ajuotul acestei operatii minim-invazive, cu ajutorul laserului sau cu interventia operatorie clasica. Aceasta interventie minim-invaziva nu inlocuieste in totalitate interventia operatorie. Sunt cazuri la care, discul fiind foarte mare, hernia de disc fiind mare, in continuare, indifferent de tara, din Europa sau din alt continent, se va face aceasta interventie operatorie deschisa. Au aparut si alte intrebari.

Cat costa aceasta operatie?

Cum am inceptut, aceasta operatie se face Spitalul Judetean din Timisoara, pacientii care sunt asigurati, ca orice procedura la pacientul asigurat, pacientul asigurat nu trebuie sa plateasca nimic, spitalul suporta toate costurile, asa cum si este normal. Pentru pacientii neasigurati, sigur ca da, sunt costurile procedurii, indifferent ca e vorba de un tratament cardiologic, indifferent ca e un colecist, care se opereaza si la noi, la Neurochirurgie, pacientul neasigurat va trebui sa plateasca interventia operatorie, asa cum cere Casa de Asigurari de Sanatate, dar revin, pacientii asigurati nu trebuie sa plateasca nimic, deci nu exista costuri. Practic, in Romania, protocolul este, asa cum ati inceput sa spuneti: pacientul se duce la medicul de familie, care apreciaza daca trebuie un consult de specialitate, ii da un bilet de trimitere catre neurochirurgie, ajunge la noi, noi il consultam. Cum am spus, ar fi ideal sa aiba si o consultatie prin rezonanta magnetica, daca nu are si apreciem ca este o durere care porneste de la nivelul coloanei lombare, il trimitem sa faca o investigatie prin rezonanta magnetica si, ulterior, apreciem daca este operator sau nu si daca este de intervenit operator, ce metoda se foloseste sau ce metoda o vom folosi.

Daca pacientul este din alt judet, au fost intrebari, au sunat chiar de la Brasov, de la Iasi, daca pacientul este in alt judet, conform legii care exista la ora actuala in Romania, se poate prezenta oriunde in Romania pentru un examen de specialitate sau pentru o interventie operatorie, in cazul de fata. Deci, nu conteaza din ce judet este, ai bilet de trimitere de la medicul de familie, ai dreptul sa te prezinti unde vrei.

Deci, oricine din Romania poate sa se prezinte la noi la consult, cum am mai spus, la un consult neurochirurgical si daca este nevoie de interventie operatorie,  bineinteles, se poate opera la noi, legal, deci nu trebuie facut niciun efort, cum sa spun, suplimentar, anormal”, a declarat pentru Televiziunea Medicala, dr, Horia Ples, seful Sectiei de Neurochirurgie a Spitalului Clinic Judetean de Urgenta Timisoara.

Sursa: Televiziunea medicală

« Inapoi la noutati
c