Neurochirurgie Timișoara

Clinica de Neurochirurgie din Timișoara este un centru regional în care se rezolvă patologia cerebrală și spinală, tumorală, vasculară și traumatică, la adulti și copii. Totodată este un centru de pregatire universitar și postuniversitar.

Abonati-va la newsletter

Clinica de Neurochirurgie din Timisoara este un centru regional in care se rezolva patologia cerebrala.


Clinica de Neurochirurgie Timisoara pretuieste si respecta intimitatea ta. Pentru mai multe informatii, citeste Politica de confidentialitate.

Noutati

O procedura inedita, a atras sute de studenti la Timisoara

Aprilie 2015

TIMISOARA. O procedura inedita, care ii poate scapa pe pacienti de unele operatii, a atras sute de studenti la Timisoara. Aceasta a fost prezentata amanuntit in cadrul unui curs sustinut de doi medici timisoreni, la care s-au inghesuit aproape 400 de studenti.

La o ora la care ar fi putut pleca spre case, vineri dupa-amiaza, sute de studenti de la Universitatea de Medicina si Farmacie „Victor Babes” din Timisoara au tinut mortis sa participe la un curs ce se organizeaza o data pe an in capitala Banatului. Vorbim despre o conferinta pe tema „Spectroscopia Cerebrala”, procedura prezentata de doctorul primar Stanca Mihaela Ples, medic neurochirurg in cadrul Sectiei de Neurochirurgie a Spitalului Clinic Judetean de Urgenta din Timisoara, si de doctorul Horia Ples, sef al Sectiei de Neurochirurgie din cadrul aceluiasi spital si sef de lucrari la Universitatea de Medicina si Farmacie din Timisoara. Amfiteatrul A al unitatii medicale a fost neincapator, studentii stand pana si in picioare sa afle totul despre inedita procedura.

Tinerii din Cercul Studentesc de Neurochirurgie sunt responsabili practic pentru numarul mare de participanti, care i-a surprins pana si pe profesori.

„Am ramas si eu surprins de cati studenti au venit. O data pe an, in cadrul cursului de neurochirurgie, un curs obisnuit pe care il organizam saptamanal, se asociaza studentii din anul 5 de la Neurochirurgie cu Cercul Studentesc de Neurochirurgie, la care sunt inscrisi studenti din toata facultatea. Au fost sensibilizati cu o metoda inedita, si pe plan mondial, dar si in Timisoara. La noi se practica de cel putin 7-8 ani, dar este o metoda de viitor si care inca suscita interes, atat in strainatate, cat si la noi. Era pacat ca studentii de la Universitatea de Medicina din Timisoara sa nu o cunoasca”, ne-a declarat doctorul Horia Ples.

Am discutat si cu cativa studenti, care ne-au marturisit ca procedura prezentata in cadrul cursului este una extrem de interesanta, chiar si pentru cei care nu vor sa ajunga medici neurochirurgi.

„Am fost foarte curioasa de acest curs, ma intereseaza neurochirurgia. Sunt abia in anul 2, presupun ca voi merge pe neurochirurgie, dar nu am decis inca pe ce ma axez”, ne-a dezvaluit o studenta.

O colega de-a ei sustine ca vrea sa invete cat mai multe lucruri noi in acest domeniu, asa ca nu putea lipsi de la acest curs, cu toate ca nu vrea sa aleaga aceasta ramura a medicinei.

„Am venit sa aflu mai multe chestii noi. Nu merg mai departe pe neurochirurgie, dar vreau sa invat cat mai multe si metoda aceasta mi se pare incredibila”, a spus tanara.

In sala am intalnit chiar si studenti de la Facultatea de Medicina Veterinara.

„Sunt student la Medicina Veterinara, in anul 5. Vreau sa invat cat mai multe despre aceasta metoda, desi sunt la Veterinara”, ne-a marturisit un tanar.

Corina Mohaci are numai 21 de ani, este studenta in anul 3 si a reusit sa adune 400 de studenti la o singura prezentare. Tanara care conduce Cercul Studentesc a ramas si ea impresionata de numarul mare de participanti.

„Ne asteptam sa fie un numar foarte mare de studenti, dar nu atat de mare. Este o metoda inedita. Din punctul meu de vedere, neurochirurgia este un lucru abstract pentru toata lumea, poate fi privit ca un domeniu mai dificil si nu atat de cunoscut al medicinei. Noi, in Cercul Studentesc, incercam sa invatam bazele neurochirurgiei, facem cursuri, prezentari, mergem in garda. Cursurile sunt optionale, cine vrea sa se implice se poate implica. Este o incurajare pentru noi sa continuam munca pe care am inceput-o. Au venit inclusiv studenti de anul 1, este un lucru bun si pentru cultura lor generala, chiar daca nu vor sa fie toti neurochirurgi. A fost un curs foarte interesant, studentii au fost foarte incantati dupa si vor sa vina si la intalnirile cercului nostru”, ne-a declarat Corina Mohaci, studenta la Universitatea de Medicina si Farmacie din Timisoara.

Ce presupune „Spectroscopia Cerebrala”?

Medicul timisorean Horia Ples sustine ca procedura este extrem de utila si ii poate scapa pe anumiti pacienti de unele operatii. Practic, bolnavul face un RMN prin care i se recolteaza metaboliti cerebrali, printr-o procedura neinvaziva.

„Este vorba despre pachetul de neurodiagnostic, dar in principal am discutat despre Spectroscopia Cerebrala. Doamna doctor care a prezentat are o experienta de peste 1.000 de cazuri de Spectroscopie Cerebrala. Este foarte mult, atat pentru europeni, cat si pentru toata lumea, pentru ca este o metoda laborioasa, dureaza foarte mult, prelucrarea datelor, dupa ce ele au fost recoltate, si trebuie sa fie si un specialist care le interpreteaza. Aceasta metoda este, de fapt, o analiza chimica a creierului. Sunt in jur de 32 de metaboliti cerebrali, investigatia se face la Rezonanta Magnetica, un aparat obisnuit. Pacientii stau in aparat, nu fac absolut nimic si totusi li se recolteaza metabolitii cerebrali, printr-o metoda total neinvaziva. Practic, pacientul sta la RMN, insa aparatul are softuri speciale si o anumita putere”, ne-a mai spus doctorul Horia Ples.

Echipa ce lucreaza cu aparatul este extrem de importanta in aceasta procedura. Vioara intai este chiar fizicianul care lucreaza pe RMN-ul respectiv, explica medicul timisorean, abia apoi intervenind doctorul care interpreteaza rezultatele.

„Aceasta metoda este utila pentru tot ceea ce are legatura cu patologia cerebrala. Sunt cazuri cand, fara interventie operatorie sau fara biopsie, nu putem afla de ce natura sunt leziunile cerebrale. Or, aceasta metoda usureaza suferinta pacientului. Nu mai este nevoie de o metoda invaziva, sa deschizi efectiv capul, sa iei material cerebral sau material tumoral si sa-l trimiti la laborator pentru diagnostic. Diagnosticul poate fi pus prin aceasta metoda neinvaziva si pacientul poate nu mai trebuie operat. Sau, daca este nevoie de operatie, se stie exact pentru ce: pentru o tumora benigna, maligna, pentru ce grad de malignitate”, a completat dr. Horia Ples, seful Sectiei de Neurochirurgie din cadrul Spitalului Judetean Timisoara. In capitala Banatului, astfel de investigatii se fac doar la Centrul de Diagnostic Imagistic Neuromed.

Sursă: http://www.opiniatimisoarei.ro/sute-de-studenti-ingr…/…/2015

« Inapoi la noutati
c