Neurochirurgie Timișoara

Clinica de Neurochirurgie din Timișoara este un centru regional în care se rezolvă patologia cerebrală și spinală, tumorală, vasculară și traumatică, la adulti și copii. Totodată este un centru de pregatire universitar și postuniversitar.

Abonati-va la newsletter

Clinica de Neurochirurgie din Timisoara este un centru regional in care se rezolva patologia cerebrala.


Clinica de Neurochirurgie Timisoara pretuieste si respecta intimitatea ta. Pentru mai multe informatii, citeste Politica de confidentialitate.

Noutati

O NOUĂ PREMIERĂ NAȚIONALĂ LA SPITALUL CLINIC JUDEȚEAN DE URGENȚĂ „PIUS BRÎNZEU” TIMIȘOARA

August 2021

În cursul lunii Iulie, în cadrul unități noastre a fost efectuată cu succes și pentru prima dată în România o procedură de implant a unui dispozitiv intrasacular de deviere de flux într-un anevrism cerebral intra-cranian.

 Procedura a fost efectuată cu succes de către o echipă condusă de medicul neuroradiolog intervenționist Dr. Cristian Mihalea și medicii Dr. Adi Tutelcă, Dr. Cătălin Juratu și Dr.Dana Crisenescu din cadrul compartimentului  radiologie intervențională.

Procedura marchează o nouă etapă în neuroradiologia intervențională românească, deoarece acest dispozitiv reprezintă vârful tehnologic actual la nivel mondial în tratamentul minim invaziv al anevrismului intra-cerebral. 

Caracteristicele inovatoare ale acestui tip de endoproteză constă în faptul că reușește să combine avantajele a două tehnici neuroendovasculare deja existente (cea  a amplasării de spirale în interiorul sacului anevrismal cu cea a stentului de tip « flow diverter »).

Prin urmare perioada efectivă a manipulării sacului anevrismal scade exponențial de la câteva zeci de minute la câteva zeci de secunde și de aici scăderea majoră a riscului unor potențiale complicații hemoragice preoperatorii.

Un al doilea avantaj major este faptul că anevrismele cu colet larg sau cu o poziționare anatomică dificilă (ca și cazul pacientei noastre) pot fi tratate acum în condiții de siguranță cu acest dispozitiv.

Pacienta a fost internată pe secția de neurochirurgie cu hemoragie subarahnoidiană, datorită rupturii unuia dintre cele două anevrisme depistate la angiografia cerebrală diagnostică. Particularitatea cazului constă în faptul că oricare din aceste doua anevrisme putea fi cel rupt, asadar echipa noastra a fost obligată să trateze ambele leziuni anevrismale.

Primul anevrism, situat la nivelul comunicanteo posterioare a fost tratatat cu succes prin metoda clasică de plasare de spirale de platină numite coil-uri (Fig. 1).

 Al doilea anevrism era situat la originea arterei cerebeloase postero inferioare  (PICA) stângi, având colet larg, ceea ce îl făcea dificil de tratatat, atât prin metoda de cliping neurochirurgical, cât și prin metoda clasică de plasare de spirale de platină (Fig.2).

Opțiunea fezabilă și ideală a fost în acest caz plasarea în interiorul acestui anevrism al unui dispozitiv intrasacular numit WEB SL de 7 mm diametru și 3 mm înălțime cu prezervarea patenței arterei PICA stângi (Fig.3).

De asemenea, în cadrul acestei proceduri a fost folosit un software de simulare al dispozitivelor neuroendovasculare, pornind de la angiografia rotațională 3D  a pacientului, ceea ce a permis anticiparea pe baza inteligenței artificiale a faptului că dispozitivul pe care îl aveam la dispoziție se potriveste perfect din punct de vedere morfologic și anatomic cu anevrismul pacientei (Fig.4).

 

Implantarea dispozitivului în sacul anevrismal s-a făcut în cca. 20 de secunde (Fig. 5,6,7 și 8).

Post-operator, evoluția pacientei a fost una favorabilă cu examen neurologic normal. Externarea a avut loc la 6 zile după embolizarea celor două anevrisme.

Implementarea noilor tehnici și al dispozitivelor de ultimă generație în tratamentul neuro-endovascular al anevrismului cerebral rămâne o provocare constantă pentru echipa SCJUPB Timișoara, iar managementul pluridișciplinar neurochirurgie și neuroradiologie intervențională reprezintă cheia rezolvării unor cazuri ca și cel descris mai sus.

« Inapoi la noutati
c